Behöver vi verkligen kosttillskott? | Hälsovägledning

Hälsovägledning

Annons

Behöver vi verkligen kosttillskott?

När inte ens elitidrottare behöver ta några kosttillskott, vem behöver det då? En person som äter en allsidig hälsosam kost behöver inte ta några kosttillskott då hen får i sig allt som behövs genom maten. Att tänka på helheten och äta ren mat med mycket näring räcker gott och väl för att tillgodose sina behov.

Det finns tre olika sorters kosttillskott:
Energitillskott som innehåller kolhydrater och protein
I samband med hård fysisk träning som pågår längre än 60 minuter eller vid turneringar, tävlingar osv kan det vara relevant att använda någon form av sportdryck eller annan dryck som innehåller protein och kolhydrater (kan vara ett glas mjölk). Detta för att förbättra återhämtningen och stimulera nybildning av muskelprotein.

Ergogena tillskott, alltså prestationshöjande preparat t.ex. kreatin och koffein
Den här typen av tillskott kan ha en prestationshöjande effekt hos vissa MEN det är väldigt få av preparaten ute på marknaden som har visat sig ha vetenskaplig effekt. Man bör ställa sig frågorna: Vem har rekommenderat detta? Varför ska jag ta det? Hur vet jag att det inte innehåller hälsofarliga substanser? Vad är det förväntade resultatet?

Kosttillskott i form av vitaminer och mineraler
Många äter vitaminer och mineraler utan vidare eftertanke. Faktum är att det sällan är nödvändigt att trycka i sig dessa men i vissa fall kan det behövas.
Järntillskott – vid konstaterad järnbrist (vanligt hos kvinnor med riklig menstruation)
Kalcium – till aktiva som varken dricker eller äter mjölk/ost eller andra mejeriprodukter
Vid allergier, sjukdomar, resor eller andra fall då man har svårt att få i sig alla näringsämnen genom kosten.

Kosttillskottbranschen är ute efter att tjäna pengar och de flesta bryr sig inte om de biverkningar du som konsument får av att använda deras tillskott. Många av kosttillskotten är rent utav hälsofarliga och dessutom dopingklassade. Här är en lista på några tillskott med dopingklassade substanser i sig: http://www.rf.se/Antidoping/Kosttillskott/RFvarningarkosttillskott/

Kolla gärna på det här klippet med Heidi Andersson och Mårten Nylén som delar med sig av deras åsikter om kosttillskott, väldigt intressant!

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=-qAIdwNe_W4[/youtube]

 

Vad jag vill att du tar med dig efter att ha läst det här är att kosttillskott inte ska ersätta vanlig mat utan bara vara som komplement vid behov, och då i samråd med specialist! 🙂

/ Evelina

 

Länk:
www.rf.se

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats