Powermaten (IFD) – den inflammationsdämpande maten | Hälsovägledning

Hälsovägledning

Annons

Powermaten (IFD) – den inflammationsdämpande maten

Del 1.

Den information jag kommer att ta upp i det här inlägget (samt i del 2) kommer från boken Den nya självläkande människan.

Kroppen fungerar i likhet med en dator. Den påverkas av den information som vi dagligen matar in – via kosten. Den mat vi väljer att äta, bestämmer hur väl kroppen ska fungera. Idag får vi i västvärlden i oss två tredjedelar tomma kalorier. Det innebär att våra kroppar få i sig ytterst lite näring och energi. Tomma kalorier får vi i oss genom hel- och halvfabrikat, processade produkter som innehåller mängder av sötning, syntetiska tillsatser, aromer och utfyllnad. Hit hör även snabbmaten.

I den industriella revolutionen växte även den industriella maten fram. Ju enklare och billigare produkten kan tillverkas, hanteras och ju längre den står sig på butikshyllan – desto bättre. Det är jättebra för de som vill tjäna mycket pengar, men desto sämre är det för våra kroppar. De senaste decennierna har antalet matallergier, matintolerans och autoimmuna reaktioner ökat kraftigt. Många gånger ignorerar vi kroppens signaler på att det vi äter inte är bra, vilket så småningom banar väg för metaboliska sjukdomar i framtiden. Den största orsaken till matallergier är bröd- och mjölkmat och såklart den industriella maten.

Oavsett var vi står just nu, så har vi förmågan att förbättra vår hälsa. Maten du äter kan antingen göra dig friskare, eller sjukare. Forskning har visat att genom att vara selektiv i vad du äter och hur du behandlar din kropp, så kan du undvika nedbrytande sjukdomar och för tidigt åldrande.

Powermaten fokuserar på den kost som främjar det friska och motverkar inflammation. (Inflammation är den gemensamma nämnaren för alla välfärdssjukdomar). IFD-maten förespråkar mat som är rik på vitaminer, fytonutrienter och enkelomättat fett, samt innehåller mycket små mängder socker och fleromättade fetter. Betoningen ligger på magert protein, frukt och grönsaker, fisk från kalla vatten (fet fisk) och fullkorn. Raffinerad och processerad mat, transfetter och tomma kalorier utesluts. 

Det fanns en tid, innan den indutriella revolutionen, då all mat var ekologiskt odlad.

Screen-Shot-2014-10-13-at-5.59.32-PM-500x500

(Bildkälla: http://www.sujajuice.com/blog/why-choose-organic/)

Tyvärr ser verkligheten annorlunda ut idag. Bekämpningsmedel, kemisk gödning och gmo hör till vanligheterna. Därför är det viktigt för oss konsumenter att hänga med i utvecklingen!

Följande krävs enligt jordbruksverket för ekologisk produktion:

 “Djurhållare med ekologisk produktion måste ha dokumenterad kunskap om djurskydd och djurhälsa. Hälsoproblem hos djuren förebyggs genom val av lämpligt djurmaterial och passande djurhållningsmetoder.

Den ekologiska djurhållningen strävar också efter att djuren ska kunna bete sig så naturligt som möjligt. Till exempel får inte höns hållas i bur och grundregeln är att nötkreatur ska hållas lösgående. Även grisar och fjäderfä har rätt till utevistelse och grovfoder.

Växt- och djurhållning ska vara i balans, så att djuren i första hand äter foder från den egna gården och stallgödseln används för att ge näring åt åkermarken.

Mot skadegörare och ogräs använder odlare med ekologisk produktion i första hand olika förebyggande metoder, som att variera växtföljden och använda motståndskraftiga sorter. Kemiska bekämpningsmedel används inte i produktionen.

När det gäller växtnäring använder den som odlar ekologiskt stallgödsel, kvävefixerande baljväxter, restprodukter från livsmedelsförädling och annat organiskt material. Det är inte tillåtet att använda mineralgödsel om det inte har naturligt ursprung. Att hushålla med växtnäringen och att bygga upp jordens bördighet är viktiga principer.”

 

I nästa del berättar jag VAD som ingår (och inte bör ingå) i en IFD-kost.

 

//Marielle

 

Källor:

Ehdin Anandala, S. (2014). Nya självläkande människan. (Ny, omarb. uppl.) Stockholm: Bladh by Bladh.

 

Övrigt:

http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/miljoklimat/ekologiskproduktion/vadarekologiskproduktion.4.7850716f11cd786b52d80001021.html 

www.sujajuice.com

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats