Naturen och stress | Hälsovägledning

Hälsovägledning

Annons

Naturen och stress

Rent allmänt skulle nog de flesta av oss säga att naturen har en avkopplande effekt. Jag personligen är definitivt en naturmänniska. Att få vara utomhus och lapa sol, att åka skidor på nypistat underlag, att springa på den där stigen i skogen, ja ni fattar… Jag känner att jag kan släppa på mycket stress och press bara genom att få komma ut och andas frisk luft. 

Natur

Privata bilder

Det finns vetenskaplig fakta på att naturen kan hjälpa till vid flera olika tillstånd, bland annat vid stresshantering och mental återhämtning.
Vi utsätts hela tiden för olika intryck och man kan hantera dessa på två olika sätt, genom riktad och spontan uppmärksamhet.

Riktad uppmärksamhet
Den riktade uppmärksamheten kräver mycket energi, och det är den vi använder i vardagen för att sortera information, prioritera och ta beslut. Om den här typen av uppmärksamhet överbelastas kan det leda till mental utmattning.

Spontan uppmärksamhet
I skog och natur är det främst vilsamma sinnesintryck, dessa hanterar man med spontan uppmärksamhet. Den här typen av uppmärksamhet kräver inte alls lika mycket energi och ger istället vila och återhämtning för den riktade uppmärksamheten.

Det är inte alla som har möjlighet att ta sig ut i naturen pga olika orsaker/hinder. En god nyhet för dessa människor är att man faktiskt inte behöver vistas i naturen för att den ska ge effekt. Det finns flera studier som bekräftar att bara genom att ha utsikt mot natur, kan minska stress och vara hälsofrämjande!

Vi har diskuterat detta ganska mycket den senaste tiden i klassen och förstår ni hur LITE det krävs för att få så mycket effekt? Har vi inte möjlighet att ta oss ut i naturen så mycket som vi önskar så får vi helt enkelt ta in naturen där vi är. Jag tycker det är en himla god idé att ta in blommor, växter, tavlor med natur-motiv, färg och öppna upp. Helt fantastiskt! 

/Evelina

 

 

Källa:
Ottosson, M., Ottosson, Å., & Sverige. Naturvårdsverket. (2006). Naturen som kraftkälla. Stockholm: Naturvårdsverket

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats