Uppskattning | Hälsovägledning

Hälsovägledning

Annons

Uppskattning

Vad är uppskattning? Vi har alla olika preferenser när det kommer till vad uppskattning innebär. För min del är det när någon lyssnar, kommer med stöd och råd och som jag vet alltid finns där när jag behöver det. För en del andra kan det t.ex. vara presenter, komplimanger m.m. Eller en härlig blandning av allt! Det finns inga rätt eller fel. Det viktigaste är ATT vi visar uppskattning, inte hur. Det kan vara alltifrån att säga “tack för maten”, ge komplimanger “va fin du är idag!”, till att krama eller kyssa någon du tycker mycket om. Många gånger tar vi de närmsta för givet, medan vi lägger mest energi på människor som vi inte känner lika bra. Borde det inte vara tvärtom? Det är ju trots allt väldigt enkelt ändå att visa uppskattning, det krävs varken en massa pengar eller speciellt mycket tid. Ändå är vi dåliga på det. Jag vet själv att jag gör precis tvärtemot vad jag borde.

Och jag har varit dålig på att ge uppskattning till andra, för jag har inte uppskattat mig själv. Det är något jag är medveten om, och ständigt jobbar med. Om jag inte uppskattar mig själv så klingar min uppskattning för andra lite falskt. Det vi sänder ut mot andra, är en spegelbild av oss själva.

 

Op Human Angels är en rörelse som finns runt hela världen. Den startade i Canada, av två fantastiska människor som jag har haft personlig kontakt med. Dem brinner verkligen för det de gör, och sånt skapar en stor respekt hos mig. Deras idé går ut på att sprida kärlek, glädje och kunskap. De delar ut små lappar där det kan stå “du är betydelsefull” “du är älskad” “världen behöver din omtanke” osv. De går ut i små grupper på stan med skyltar där det står “Free hugs” (gratis kramar). De gör det lilla, som i slutändan gör stor skillnad.

971185_499611806785155_8090908_n 994562_499611720118497_866927630_n  1002914_545913395488329_1187912924_n  1396062_545913262155009_848873623_n Bilder från Op human Angels facebook-sida

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

 

Jag har hört berättelser om spädbarn som varit död-födda, men som genom sin mors famn och kärlek, återfår livet. Det finns även studier på spädbarn, där man endast gav de mat och personlig hygien, men ingen mänsklig omsorg eller empati. De spädbarnen dog. Så vi behöver kärlek och närhet, även som äldre barn, vuxna och äldre. Att visa uppskattning kan vara så lite som att se en tiggare i ögonen och säga “hej”. I Sverige har vi dock alltid varit lite dåliga på social uppskattning. Vi skyller på kylan och att vi blir allt mer tillbakadragna under vinterhalvåret (vilket är sant! men det behöver inte innebära att vi måste fortsätta i samma spår).

Jag gillar att tillverka saker själv. På senare tid har jag börjat måla tavlor. Jag är inte direkt bra på att måla, men jag tycker det är roligt. I samband med att jag som student inte direkt är rik, så tycker jag det kan vara kul att ge bort saker som jag har spenderat mycket tid på att göra. Istället för att springa på stan och köpa en dyr present. (Men som sagt, jag kan just nu skylla på att jag är student 😉 )

Just nu jobbar jag lite smått med ett projekt som kommer ta plats till sommaren:

 IMG_20150413_133754[1] IMG_20150413_133747[1]

^Ska bli jättekul! 😀

 

 

~

Men hur kan man koppla ihop uppskattning och hälsa med vetenskapen? 

När vi får (och ger!) uppskattning så mår vi bra/bättre, eller hur? Det finns så många olika paralleller och samband mellan uppskattning/kärlek och vetenskap, och det känns tråkigt att ni ska behöva läsa om dem här. Det finns bland annat en bok, skriven av en av mina lärare Catrine Kostenius och Ulrika Bergmark som heter “uppskattningens kraft”. Där finns det både fina historer från skolbarn och tips på olika övningar man kan göra (te.x. tacksamhetsdagbok!). 

Här får ni även två länkar (en på svenska, en på engelska):

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2345&artikel=3728197

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Rof2UQfzUtY[/youtube]

^ Gabor Maté – personlig favorit!

[vimeo]https://vimeo.com/74543080[/vimeo]

 

//Marielle

 

 

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats