Konst | Hälsovägledning

Hälsovägledning

Annons

Konst

Bakgrund:
2009 beslutades det om en ny kulturpolitik i landet. Man skulle då skapa en slags modell för kulturpolitisk samverkan mellan stat, landsting och kommuner. Idag så har intresset för kultur som ett hälsofrämjande verktyg växt sig allt starkare och man kan samtidigt i Norrbotten läns landstingsplan 2012-2014 finna en stor betydelse i att hälsan ska främjas, återvinnas och behållas. Genom att man tar del av och engagerar sig i några kulturaktiviteter så bidrar man med en viktig pusselbit i arbetet. Landstingsplanen lyfter då fram ”Kultur på recept” som något som bör utvecklas.

Vad är konst?
När man kommer till de estetiska kulturbegreppen så talar man ofta om:
Musik, konst, teater, dans och litteratur. Men den största delen som vi iakttar information ifrån är från konst och bild. Vi ser till exempel bilder på tv:n som nyheter och filmer, via tv-spel, trafikskyltar, konst och fotografier. Eftersom att vi ständigt rör oss bland olika bilder i olika sammanhang, privat och i offentliga miljöer, så hinner vi sällan stanna upp och reflektera över allt vi tar in.

horse-656421_1280
(http://pixabay.com/sv/h%C3%A4st-ritning-pen-konst-konstverk-656421/)

Vad man kan göra för att reflektera över bilder

 • Måla egna bilder
 • Tala om bilder tillsammans, hur man upplever och hur man känner inför bilden eller bilderna
   

Positiva effekter av att utföra eller titta på konst

 • Sänkt blodtryck
 • Minskade halter av stresshormoner
 • Ökad motivation
 • Bättre kontakt med andra
 • En mer positiv syn på livet
 • Minskad känsla av oro och isolering
 • Bättre självkänsla, självförtroende och social förmåga
 • Utvecklar förmågan för problemlösningar
  (Engagera dig i konst kontinuerligt, alltså med jämna mellan för för att få god effekt på din hälsa) 

 

Fördelar med att arbeta med bild som en terapiform

 • Förbättrad hälsa. Speciellt hos äldre kvinnor
 • Utvecklar den empatiska förmågan
 • Minskar ångest och depression hos de personer med kronisk smärta
 • Flyktingbarn mår psykiskt bättre av att få uttrycka sig i bild.

 

Vad är konst för mig?

 • För mig är konst något som har utförts av någon kreativ person med många tankar och funderingar som man lätt kan reflektera över. Konst kan för mig också vara att bara att sitta och kladda på ett papper. Tex under en föreläsning så kan jag koppla information till olika bilder som jag målar. Vilken gör min inlärning mycket bättre. Men jag använder också bild som en slags avkoppling. För att varva ner och släppa ut mina tankar så kan jag börja måla och teckna. Det är harmoni för mig och ett sätt att stressa ner. Det bästa är när det kommer helt spontant och utan några krav på prestation.
   
 • En annan sak som jag insett vara avstressande är att fotografera. Att lyckas få en bild som beskriver vad som händer här och nu är lycka för mig. Att få spara minnen, framkalla bilder och göra något kreativt av det är väldigt viktigt för mig. 
   
 • Under åren har jag börjat intresserat mig mer och mer för konst. Just nu har vi precis renoverat klart en lägenhet och det mesta är i vitt och ljusa toner. Nu känner vi för en stor tavla i vardagsrummet med ett färggrant motiv. Anledningen till att den ska sitta i vardags rummet är att vi för det mesta är i detta rum och vi vill därför ha en tavla som väcker positiva känslor. Så våga fyll hemmet med saker som genererar känslor och låt bilden du målar vara prestationslös. Det är då du har största möjligheten till att få en god effekt på din hälsa. 

   

DSC_1009_4
(Privat; kväll i Thailand) 

/Elin 

Referenser

Statens folkhälsoinstitut. (2005). Kultur för hälsa. En exempelsamling från forsknin och praktik. Kalmar: Leanders grafiska AB.

Norrbotten läns landsting, NLL (u.å). Projekt FärgRik. Att söka den läkade kraften i kulturen. Luleå: Norrbotten läns landsting.

 

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats