Musik | Hälsovägledning

Hälsovägledning

Annons

Musik

Härliga rytmer, kraftfulla låtar, soft musik, sångteknik och glädje. Med dessa ord beskriver jag varför jag till stor del andas sång och musik varje dag. Jag har egentligen inte vuxit upp med musiker i min barndom eller har extra intresse för något instrument just nu utom sång. Kanske blir det mer gitarr eller piano i framtiden. Musiken satte sina första spår i mig när jag var liten och sjöng högt, starkt och tydligt i diverse körer i skolan eller i kyrkan. Det var viktigt att kunna alla sångtexter och göra rätt. Säkert finns det flera som kan känna igen sig eller som vet någon som var på det här viset. Som liten stod jag framför spegeln i ena änden av husen och sjöng till pop-låtar med en hårborste (eller liknande) i handen. Jag ville att övriga familjemedlemmar skulle lyssna noga att jag lät precis som på cd-skivan! Jag sjöng så det stod härliga till ungefär upp till högstadiet. Stämbanden var hårt pressade av min ”skönsång”, så rösten ville inte längre. Det blev svårare och svårare att sjunga melodier och någon teknik fanns där inte. Några år av svett och tårar följde efter detta, samt hårt slit för att rehabilitera stämbanden. Smäktande ballader eller vanliga pop-låtar kunde jag bara inte, rösten fanns inte där. Jag har gått hos sånglärare sedan dess och tränat upp andning och teknik. Genom att lära mig att hantera rösten med min andning, har jag också kunnat lindra min värsta nervositet och börjat njuta av att sjunga igen.

 

En gammal goding från Solviks folkhögskola när vi hade rock-tema. Jag sjunger Aerosmith – cryin’:

                   fb73

 

Det är känslan du får när du hör musik, någon ton eller ljud som avgör din egen upplevelse som är väldigt individuell. Inte sällan träffas vi av musiken på djupet när det är något som känns igen. Oavsett vad vi kan läsa när det kommer till musik så är den gemensamma nämnaren att den berör. Redan i fosterlivet så förändras pulsen efter musik och skickar signaler. Vid 3 till 4 års ålder så känner ett barn känslan i musiken och berörs av den.

Musiken används många gånger då vi inte alltid tänker på det och vill frambringa en viss typ av känsla. Själv så tänker jag på reklam, radio, film/tv eller vissa låtar som spelas på begravningar, dop och bröllop. I skräckfilmer används instrument för att göra det mer spännande och så vidare. Vad händer om musiken, kanske det viktigaste, plockades bort? Det går att prova stänga av ljudet ibland och se om känsloläget blir detsamma.

Genom att lyssna till musik så börjar tankar snurra runt i huvudet och gör oss varse om vår fantasi och våra minnen. Tonåringar prövar sin identitet genom olika typ av musik. Vi väljer också att värdera musik eller stänga av den då vi påminns av olustiga minnen kring stycket.

Ungefär 4 procent av befolkningen lider av amusi (omusikalisk). Tänk en extra gång innan du säger att du saknar känsla för musik 🙂

Musikens hälsobringande effekt kommer av att den berör och påverkar känslor. Du kan få gåshud på kroppen eller en stark upplevelse av musiken. En sådan gång kan vara när en melodi och tonart lunkar på och plötsligt händer något i musiken. Ett tonartsbyte, en mindre paus eller likande.

 

//Lillemor

 

 

Källor

http://fof.se/tidning/2009/5/nar-musiken-traffar-hjartat

Bild: privat

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats