Mina bästa tips | Hälsovägledning

Hälsovägledning

Annons

Mina bästa tips

 

 

Psykisk hälsa

Du måste lära dig att vara din egen bästa vän. 
Det var först när jag började på universitetet som jag slutade att jämföra mig med alla andra. Tidigare har jag alltid mätt mitt utseende och presation utifrån alla andra. Var jag inte bättre så var jag skitkass. Det har tagit över 22 år för mig att inse att jag är bäst på att vara mig. Det finns ingen som kan göra det bättre. Numera tävlar jag enbart mot mig själv, varje morgon vill jag vara en bättre version av mig själv än jag var igår. Det där med utseendet är lite svårare. Det är dock ingenting jag kan ändra, så även om det får mig att må dåligt vissa gånger, så har jag blivit bättre på att inte bry mig. Jag dömer inte andra utifrån deras utseende, så varför ska jag hålla på och döma mig själv?
Sluta hacka och se ner på dig själv.
Ställ dig framför spegeln, le ditt bästa leende och säg (eller bara tänk) “FASEN VAD JAG ÄR BRA!” För det är du!
Va inte rädd för att gråta.
I söndags hade jag vad jag kallar för en “reboot”. Det börjar med att jag börjar ifrågasätta meningen med livet, och kommer så småningom fram till att det inte finns någon och att jag inte duger till nånting. Jag hamnar i någon form av depressionsfas, sen gråter jag. Försöker min pojkvän att trösta mig, så gråter jag ännu mer. Det där kan ta upp till någon timme till en hel dag. När jag har gråtit klart, så är jag “återställd”. Det enda som ändras efter en “reboot” är att jag blir lite starkare (och då menar jag i sinnet). Jag vet inte om det här är “vanligt”, men det är så jag funkar. Och det är inget fel med det. Man är INTE svag för att man gråter. Det är snarare en styrka.

 

Fysisk hälsa

I höstas insåg jag hur riktigt dåligt min kropp är ihopsatt, då menar jag muskelmässigt. Jag har en bakgrund inom fotboll och hästsport, men det har inte räckt. Så jag har fått en värre och värre svank, med det följer en smärta i ländryggen och dålig balans. Jag har väl aldrig tänkt särskilt mycket på det, utan “det är väl så det är”. Jag har dock bra med flyt ibland och jag tror det beror på att jag gillar att prova nya saker och utmana mig själv. Så jag bokade in mig på ett TRX-pass. Jag blev ensam deltagare och där började bland de jobbigaste 90min i mitt liv. Tränaren såg min dåliga hållning och tillsammans kämpade vi (30min överttid) med att hitta kontakten till mina magmuskler. För de fanns där, men kontakten via nervsystemet var inte ikopplad. Efter det fick jag några övningar att göra, och jag gick även tillbaka och gjorde fler pass. Det blev en otrolig skillnad. (Och anledningen till att jag fixade att bli en box-ledare över huvud taget.) Vad vill jag då säga med detta?
Våga prova saker! Våga be om hjälp! Ingen i världen kan allt, så se till att be om hjälp, oavsett vad det gäller! (Och vänd dig hellre till en livs levande människa som kan sin sak, än internet 😉 )
En annan sak jag vill säga när det handlar om fysisk hälsa; tänk att du ska leva med din kropp så länge som möjligt. Fokusera på musklerna som håller ihop kroppen, och mindre på biceps ex. Tänk uthållighet, stabilitet och flexibilitet! Jag varierar mina pass mellan cirkelgym, box, core, yoga, skivstång, intervallflex, löpning och innebandy (dock ej allt under samma vecka!!). Visst kan Beach 2015 vara en målsättning, men tänk gärna 85år och trappor istället! 😀

 

Emotionell hälsa

Dina känslor styr hur du mår, både psykiskt och fysiskt.
Hur ofta skrattar du och är RIKTIGT glad? Och hur ofta är du irriterad och less? Är det någonting som tippar över? Hur ofta gör du saker som får dig att må bra? Det kan vara alltifrån att lyssna på musik, till att vara ute i naturen till att åka på en liten resa. Jag brukar sätta på musik och dansa. Krama min hund (eller pojkvän för den delen). Eller bara göra INGENTING. Åh vad jag älskar att göra absolut ingenting!
…eller skaffa en katt! cat
                                                       Bildkälla: https://www.pinterest.com/JenniferMcBeth/cat-lover-art-graphics-cartoons/

 

Social hälsa

Som introvert mår jag bäst i mitt eget sällskap, men självklart mår jag också bra av att vara med mina vänner och med min familj. Så länge jag kan vara mig själv, så mår jag bra. Jag gillar att vara i en grupp, men samtidigt kunna vara för mig själv. Typ som det är på gruppass. Man får känna en tillhörighet, även om man inte känner någon och det bara är tillfälligt. Tror också det är därför jag gillar lagsporter. Tycker det är kul med samspel och kroppskontakt. Nu har jag ju slutat med fotbollen, men spelar istället innebandy 1 gång i veckan, för att det är kul!

 

Existentiell hälsa

“All matter is merely energy condensed to a slow vibration. We are all one conciousness experiencing itself subjectively. There is no such thing as death, because life is only a dream, and we are the imagination of ourselves.” -Bill Hicks
Om jag skulle ge er ett tips inom den här genren så skulle det vara att utforska det outforskade. Då talar jag inte om rymden eller nån grotta i Sibirien. Utforska dig själv. Vår planet har ett fullt fungerande ekosystem, så även våra kroppar. Din kropp och sinne är ett universum i sig. Upptäck dem!

Jag stukade min fot för några veckor sen. Något som jag tydligen gör varje vår nu för tiden. Jag stukade den på bandyn, och en vecka efter så tänkte min hjärna “det är ju omöjligt att foten kan ha läkt tillräckligt, nej jag kan inte vara med och spela”. Sen frågade jag min fot, vad den tyckte: “tejpa skiten och kör!” hörde jag. Så det gjorde jag och det gick bra!
Vad jag tror är att vi låter vår hjärna styra och ställa alldeles för mycket. En form av kroppslig diktatur. Lita på magkänslan brukar man ju också säga, och det är sant!

 

Jag kom i kontakt med Spirit Science för några år sedan. Älskade det från första stund. Det behöver inte innebära att jag bara sväljer ner allt som sägs och tar det för sanning. Men det bidrar med nya visioner och nya sätt att tänka. Och mycket är användbart i ens dagliga liv.

Den här videon är relevant till det jag har sagt i det här inlägget [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=7c3AVj66ahg[/youtube]

For fun! [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ER6uv2xtuCg[/youtube]

 

Ha en fin dag! /Marielle

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats