Vad är existentiell hälsa för Elin | Hälsovägledning

Hälsovägledning

Annons

Vad är existentiell hälsa för Elin

Vad är existentiell hälsa för mig?
Den existentiella hälsa handlar om någonting större och innefattar hur jag tänker, känner och handlar i mitt liv. Det innefattar det som är meningsfullt och vad som är viktigt för just mig. Detta kanske inte är något man dagligen reflekterar över. Men det kan vara god idé att göra det.

Vad är då viktigt för mig?
För mig är det viktigt att både jag och mina nära och kära får vara friska och hälsosamma. Genom detta får man en känsla av glädje och närhet som för mig är väldigt viktigt. Tre andra viktiga punkter som är något större för mig:

Social hälsa
Det innefattar att jag har vänner och familj runt omkring mig som både kan stötta och bara finnas där. Detta brukar jag få genom:

 • Åka på fotbollsträningarna och träffa vänner där.
 • Jobba och träffa personal och kunder.
 • Gå i skolan eller plugga med andra.
 • Umgås med familjen.
 • Bjuda hem vänner på middagar.Bilden

(Bild; privat)

Psykisk hälsa
För mig är det viktigt att kunna stressa ner och finna en inre ro. Har under mina tonårs år dragits med stress och press från olika håll. För att uppnå en psykisk hälsa brukar jag:

 • Träna tillsammans med andra.
 • Ta sovmorgon på helgerna.
 • Göra avslappningsövningar.
 • Laga mat för mig är avkoppling.
 • Ta en lugn filmkväll på fredagar.
 • Ta promenader.
 • Vara ute i naturen och ta in dess intryck.
 • Lyssna på musik. Både lugn men också musik med lite tempo som gör mig glad.  
   

Fysisk hälsa
För mig är det otroligt viktigt att jag dagligen är i rörelse. Dels för mina ryggproblem, men också för att jag ska orka med vardagen. Jag brukar då:

 • Jogga
 • Träna fotboll
 • Promenera
 • Köra bålövningar
 • Pulsträning
 • Ta trappor istället för hissen
 • Cykla istället för att ta bilen.
 • Röra mig minst en gång i timmen och jag intensivpluggar.
  IMG_0146
  (Bild; privat)

 

Vad är meningsfullt för mig?
För mig kan små saker vara meningsfullt. Det kan tex vara att jag får vara bara för mig själv och ta det lugnt, men det kan också vara att få bli uppskattad för det man göra. Det kan vara att jag lyckas med något bra på en fotbollsmatch, att människorna på mitt arbete tycker att jag bemöter dem väl eller att jag bara får vara en del av ett socialt nätverk. Det innefattar att jag få umgås med människor både på arbetet och på fritiden.  

Något annat som är meningsfullt för mig är att få resa och upptäcka världen och nya människor. Jag får uppleva kulturer, fattigdom och orättvisor som gör att jag kan tänka på ett annat sätt. Jag känner att de resor som tagit mig runt om i världen har gjort mig mer till en förstående människa och som samtidigt har fått mig att uppskatta väldigt små saker här i livet. 

DSC_0807_3
(Bild; privat)

/Elin 

 

Svenskakyrkan. (2013). Existentiell hälsa. Hämtad 2015-05-04, från
http://www.svenskakyrkan.se/vasterasstift/existentiell-halsa

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats