Existentiell hälsa | Hälsovägledning

Hälsovägledning

Annons

Existentiell hälsa

Begreppet existentiell hälsa är väldigt brett, och kan tolkas på många olika sätt. Jag har aldrig riktigt tänkt i dessa banor tidigare, innan jag började på hälsovägledarprogrammet.

WHO har 8 grundstenar för existentiell hälsa som lyder:
1. Andlig kontakt
2. Mening och syfte med livet
3. Upplevelse av förundran över tillvaron
4. Helhet
5. Andlig styrka
6. Harmoni och inre fred
7. Hoppfullhet
8. En personlig tro

Jag har funderat över detta med ”vad det större” är för just mig. För mig handlar existentiell hälsa om livet, kärleken, naturen, det sociala och det psykiska. Det existentiella har en betydande påverkan på hur vi mår, både fysiskt och psykiskt. Jag mår bra av att ha närhet bland människor som ger mig positiv energi, ta en promenad i skogen, picknick i solen, slappa i soffan till ett bra tv-program, bemöta och hjälpa människor och vistas i träningslokalerna.

husSAM_0604

Faktorer man lätt kan koppla ihop detta med är saker som betyder mycket för en, och bidrar till att man får träna själen. En av dem viktiga faktorerna för mig är musik. Musik har betytt otroligt mycket ända sedan barnsben, sång har varit ett brinnande intresse som lagts på is senaste tiden. Musik innebär för mig uttryck av känslor, att tankar och känslor får komma ut, en lugn och behaglig känsla i kroppen samtidigt en styrka vid motgångar. Naturen bidrar med liknande effekter, det finns inget bättre hjälpmedel än att ta en promenad i skogen till fåglarnas kvitter.

Fundera gärna över vad existentiell hälsa är för just dig. Vad är det som ger dig en känsla av helhet, styrka, harmoni och hopp? Kom ihåg, det finns inget rätt eller fel!

 

Källa
http://www.tv4.se/efter-tio/artiklar/%C3%A5tta-grundstenar-f%C3%B6r-existentiell-h%C3%A4lsa-51261a0b04bf72569a000029
Egna bildkällor

Elina

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats