Existentiell hälsa | Hälsovägledning

Hälsovägledning

Annons

Existentiell hälsa

Jag hade tänkt skriva det här inlägget i måndags, men det blev så mycket annat så tyvärr hann jag inte. Sen ville jag inte “störa” mina kamraters inlägg senare under veckan. Jag har ett viktigt budskap som jag känner att jag vill dela med mig av. Detta budskap står JAG för. Det är mina tankar, och mina ord. Trots att det bara är jag, så tycker jag ändå att det är viktigt.

Jag har under de senaste åren fått lära känna mig själv och min omvärld på ett djupare plan än vad jag tidigare trott vara möjligt. Till en början var känslor som hat, misstro, förakt, ilska, hopplöshet och ren uppgivenhet delar av min vardag. Jag har känt mig maktlös och otillräcklig. Jag förstod inte hur mänskligheten kunde vara så ond, blind. Den negativa tanken höll på att bryta ner hela mitt väsen. Sen började jag tänka efter. Ingen människa (eller djur för den delen) föds elak. MEN saker som empati är något vi måste lära oss medan vi växer upp. Får vi inte lära oss vad empati, omtanke och vad kärlek är för något, så kommer vi inte att ha de förmågorna. Dessa tankar fick mig att FÖRSTÅ varför det finns djurplågare, våldtäkts”män”, krigsförbrytare och psykopater i stort. Jag kan förstå HUR och VARFÖR de klarar av att vara och göra det de gör. Det finns en gemensam kraft som alla levande varelser drivs framåt av. Och det är att överleva. En varg som dödar och äter en ren är inte ond. En människa som dagligen begår djurplågeri för att ha råd att leva är inte ond. Jag kan sträcka mig så långt som till girighet. Där girigheten börjar, där slutar mänskligheten. För det är skillnad på att överleva och att vara girig.

Efter att ha sett ett visst antal av de mest vidriga och hemska dokumentärer som finns att se, så valde jag att bli vegetarian. Försöker gå mot att bli vegan, men det är svårt. Detta även efter att jag personligen har träffat människor som föder upp krav-märkt kött. Jag skulle kunna köpa mitt kött av dem, och fortfarande känna att det är okej. Men jag kan inte. Jag kan inte äta kött, när jag vet att jag kan överleva på annat. (Och för den som undrar; jag har aldrig varit fysiskt/psykiskt starkare eller varit i bättre form än vad jag är nu. Du hittar mer värdigt protein bland växtriket, än i en kycklingfilé). Den röda tråden handlar om att jag kan inte åka iväg och eliminera alla djurplågare i världen. Men jag kan göra ett val i mitt eget liv, så det har jag gjort. Jag är ingen superhjälte, men jag är konsument. Och den makt som kunsument kan jag använda på både gott och ont. Jag bojkottar t.ex. märket coca-cola, inte enbart för att det är ett gift för kroppen, utan för att jag bojkottar landet Israel. Det Israel gör mot Palestina, är bra mycket grymmare än det tyskarna gjorde mot judarna under andra världskriget. Därför bojkottar jag coca-cola och alla andra märken som har någon form av samhörighet med Israel.

Vi vanliga människor vill gärna tro att vi är maktlösa, att vi inte kan göra ett smack för att förändra världen. Men det mina vänner, är fel. Vi inte bara kan förändra världen, vi måste. Vi har kommit till en kritisk punkt i vår historia. Jorden kan inte längre ge oss de resurser som vi behöver. Inte så som vi väljer att leva idag. Jag är ingen domedagsprofet, utan det där är bara fakta. Jorden kommer inte att gå under, men risken är stor att vi som männskoras gör det. Du behöver inte göra det som jag gör. Så länge du är medveten om vilka val du dagligen gör, och kan stå för dess konsekvenser, så har du min respekt. Jag är inte perfekt, långt ifrån! Jag gör det jag kan, utifrån mina möjligheter. Med målet att vara en bättre version av mig själv än den jag var igår.

Vad har då detta att göra med existentiell hälsa? Tjaa, jag anser att jag existerar av en anledning. Jag är en del av universum, och universum är en del av mig. Jag vill inte att mitt liv enbart ska handla om att utbilda mig, skaffa jobb, tjäna pengar, bilda familj och dö. Jag har frihet som främsta mål. Ett ord som tyvärr har blivit synonymt med pengar. “Om jag bara hade pengar så skulle jag göra si och så”. Någon som känner igen sig? Jag anser att hårt arbete ska löna sig i form av bonus, inte enbart för överlevnad. Så existentiell hälsa för mig är att ALLA ska kunna existera utan krav och motprestationer. Mitt viktigaste ledord har blivit: Om det finns en vilja, så finns det ett sätt. Fuck jantelagen!

Jag önskar att jag hade kunnat prata om bra häftigare och roligare saker. Men när jag ser hur världen utvecklar sig så inser jag att tiden håller på att rinna ut. Inte så att det är kört nästa vecka. Men jag vet att mina barn (som inte finns ännu) inte kommer att ha en framtid om saker fortsätter som de gör nu. Det är en tuff uppgift, att ändra på sig. Det här är dock bara en uppmaning. Inget måste för någon.

Jag vill inte lämna er här med en känsla av hopplöshet i hjärtat, istället vill jag dela med mig av något som alltid inspirerar mig; the greatest speech ever made:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=-RYlAPjyNm8[/youtube]

 

Du är inte en droppe i havet,
du är hela havet i en droppe.

/Marielle

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats